De Kindle app

Voor de Kindle e-readers heeft Amazon een handige app die je gratis kunt downloaden. Met deze app op je smartphone heb je als het ware een immense bibliotheek in je broekzak. Je hoeft geen Kindle te hebben om de app te gebruiken. Ook zonder de e-reader heb je dus toegang tot miljoenen boeken.

Kindel app

Wat kun je met de Kindle app?

Met de Kindle app heb je toegang tot miljoenen (Nederlands- en Engelstalige) boeken, magazines en kranten uit de Amazon boekenwinkel. Je kunt de e-books uit je bibliotheek lezen of direct met één klik nieuwe boeken kopen. Alle e-books op jouw Kindle worden ingeladen in de app, en andersom. Net als op de Kindle, is het mogelijk om de leeservaring naar je eigen hand te zetten. Op een pagina van een e-book kan het lettertype, de marges, tekstgrootte en uitlijning worden aangepast. De Amazon Kindle lees-app is geheel beschikbaar in het Nederlands.

Download hier de Kindle app voor Android

Download hier de Kindle app voor iOS

Boeken vinden in de Kindle Store

Via de Kindle Store (aangeduid als ‘winkel’) in de app is het kinderspel om e-books te vinden om aan je eigen bibliotheek toe te voegen. In de zoekbalk kun je een boektitel of de naam van een schrijver intypen waarna het aanbod verschijnt. Wil je graag een goede bestseller lezen, maar heb je geen specifiek boek in gedachten? Dan zijn er een aantal genres en categorieën waar je in kunt browsen. Enkele voorbeelden van categorieën zijn ‘nieuw en verrassend’, ‘Nederlandstalige auteurs’ en ‘Kindle-deals van de maand’. Daarnaast weergeeft Amazon ook persoonlijke aanbevelingen op basis van je browsegeschiedenis.

De voordelen van de Kindle app

  • Geheel beschikbaar in het Nederlands
  • Eenvoudig en intuïtief design
  • Gratis te downloaden voor Android en iOS
  • Geen Kindle nodig
  • Al je boeken zijn gesynchroniseerd
  • Lettertype en lettergrootte zijn aanpasbaar
  • Optie voor continue scrollen

De Kindle e-reader versus de app

Ondanks de voordelen van de lees-app, kan deze wat betreft leeservaring de fysieke Kindle e-reader niet vervangen. Dit zou tevens ook geen slimme zet zijn van Amazon. Over het algemeen is het scherm van een smartphone kleiner dan het display van een Kindle. Op een groter scherm passen meer woorden waardoor een e-book prettiger leest. Vergelijken we een tablet met de Kindle, dan is de afmeting van het beeldscherm praktisch gelijk. Het belangrijkste en grootste verschil valt echter niet weg. Dit betreft het reflectievrije scherm van de Kindle die ervoor zorgt dat je ook in fel daglicht ongestoord kunt lezen.

Het tweede belangrijke verschil is de accuduur. De meeste Kindles, zoals de Kindle Paperwhite, gaan zonder wireless gebruik ruim 6 weken mee (bij een half uur lezen per dag). De gemiddelde smartphone/tablet zul je na een dag al moeten opladen. Lees je op de app een boek met de helderheid op de maximale stand? Dan is de kans groot dat je al snel de oplader erbij moet pakken. Niet heel bevorderlijk voor de leeservaring, zeker niet als je bij mooi weer buiten wilt lezen. 

Al met al is de Kindle lees-app handig om te combineren met de Kindle e-reader, maar kan deze op zichzelf staand qua leeservaring niet aan de Kindle tippen.