Kindle Vella

Kindle Vella is een geserialiseerd leesplatform van Amazon. Als lezer heb je toegang tot verhalen die in ‘korte afleveringen’ zijn uitgebracht. Je koopt als het ware geen heel e-book, maar krijgt de eerste paar hoofdstukken gratis voorgeschoteld. Kindle Vella werkt drempelverlagend voor lezers en biedt een zekere mate van interactie met de auteur. Voor auteurs is Kindle Vella een aantrekkelijke manier om een nieuw publiek te trekken.

Bite-size verhalen verslinden met Kindle Vella

Amazon’s Kindle Vella werd in juli 2021 gelanceerd. Op het platform kan men geserialiseerde verhalen hoofdstuk voor hoofdstuk te lezen. Auteurs publiceren ‘episodes’ van circa 600 tot 5.000 woorden. De eerste drie hoofdstukken zijn altijd gratis toegankelijk. Wil je meer lezen? Dan moet je betalen. Lezers kunnen zogeheten ‘tokens’ inwisselen om toegang te krijgen tot de hoofdstukken. Hoeveel tokens je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal woorden dat een hoofdstuk bevat.

Prijzen van de Kindle Vella tokens

Kindle Vella staat nog een beetje in de kinderschoenen. De prijzen van de tokens kunnen dus nog veranderen. Op dit moment zijn er verschillende bundels waaruit je kunt kiezen.

Aantal tokensPrijsPrijs per token
200$1.99$0.01
525$4.99$0.0095
1100$9.99$0.009
1700$14.99$0.0088


Auteurs verdienen 50% van wat lezers uitgeven aan de tokens die worden gebruikt om een hoofdstuk te ontgrendelen.

Meer engagement

Het leuke aan Kindle Vella is dat je als lezer het idee hebt dat je met verhaal op de voet volgt. Het gevoel van ‘engagement’ is meer aanwezig dan wanneer je een boek in één klap uitleest. Zodra er een nieuw hoofdstuk van je favoriete verhaal gepubliceerd wordt, krijg je hiervan een melding. Tevens kun je een ‘Thumbs Up’ geven voor een verhaal dat je leuk vindt.

Is Kindle Vella in Nederland beschikbaar?

Op dit moment is Kindle Vella (nog) niet beschikbaar in Nederland. Kindle Vella is voor nu enkel beschikbaar voor lezers én auteurs in de VS. Buiten de Verenigde Staten is het dus niet mogelijk om bite-size verhalen te lezen of verhalen voor het platform in te dienen.