Verschillende e-book bestanden omzetten naar Kindle-bestand

Ooit geprobeerd om een niet-Amazon e-book te openen op jouw Kindle? Dan heb je vast gemerkt dat dit niet mogelijk is. E-books die je op een ander platform dan Amazon koopt (of gratis download), kun je niet lezen op de Kindle. Hetzelfde principe geldt andersom: de e-books die Amazon uitgeeft, kun je niet lezen op een e-reader van bijvoorbeeld Kobo of PocketBook. Dit verdienmodel van Amazon kan voor veel lezers een doorn in het oog zijn. Wellicht zelfs een reden om géén Kindle te kopen. Toch kun je sommige populaire ebookformaten omzetten naar iets wat wél door Amazon ondersteund wordt. Wij leggen je uit hoe je dit doet.

Niet ondersteunde bestanden geschikt maken voor Kindle

Onder de verschillende ebookformaten is ePub waarschijnlijk de meest gebruikelijke. Dit type bestand wordt niet ondersteund door de Amazon Kindle. Om een ePub e-book tóch te kunnen lezen, zul je het bestand moeten omzetten door middel van een converter. Hiervan zijn verschillende op het internet te vinden, maar in onze ogen is Calibre de meest gebruiksvriendelijke conversietool. Calibre is een (gratis) programma waarmee e-books beheerd, georganiseerd en bewaard kunnen worden. Volg het stappenplan om ontoegankelijke ebookformaten (ePub) te converteren:

  1. Download het programma Calibre op je computer. Bij het openen van het programma wordt gevraagd om het merk van jouw e-reader te kiezen, in dit geval klik je op Amazon. Vervolgens kies je het soort apparaat, bijvoorbeeld de Paperwhite of de Kindle Voyage/Oasis. De volgende stap ( Kindle e-mail invoeren) kun je overslaan door simpelweg op het kruisje te klikken. 
  2. Een nieuw venster opent. Klik links bovenin op het groene icoontje Boeken toevoegen. Selecteer nu de niet Kindle-proof bestanden die je wilt omzetten om straks te kunnen lezen op je Kindle.
  3. Als de bestanden zijn toegevoegd aan Calibre, klik je bovenin op het icoon Boeken converteren. In deze stap kies je het gewenste uitvoerformaat. In dit geval is dat ‘MOBI’, deze wordt door de Amazon Kindle ondersteund. Klik dan op de button ok. Nu zal het programma Calibre het ebookformaat omzetten naar het Kindle-formaat. 
  4. Bij het installeren van Calibre heb je een map moeten aangeven waarin je ebookbibliotheek opgeslagen wordt. Daar zijn als het goed is zojuist ook de omgezette .mobi-bestanden in terechtgekomen. Deze kun je nu overzetten naar je Kindle e-reader via de USB-kabel óf door middel van Send to Kindle.
  5. Gebruik je een USB-kabel? Sluit je Kindle dan met de USB-kabel aan op je computer. Open de Kindle-map en open vervolgens de documenten-map. Zoek het gedownloade bestand op de computer en sleep het compatibele (MOBI) bestand naar de documenten-map in de Kindle-map. Ontkoppel de Kindle veilig van de computer en voila: het voorheen onleesbare e-book is aan je bibliotheek toegevoegd onder het tabje Gedownload.

Andere bestanden op jouw Kindle krijgen

In de Kindle Store staan duizenden boeken voor eindeloos leesplezier. Maar wist je dat jouw Kindle niet alleen Amazon e-books ondersteund, maar ook geschikt is voor andere bestanden zoals handleidingen, brochures en persoonlijke documenten? Zo kunnen Word- en PDF-bestanden vanaf je computer naar je Kindle overgezet worden. Er zijn 2 eenvoudige trucjes om dergelijke bestanden in de bibliotheek van jouw e-reader te krijgen.

Gebruik de Send to Kindle app

Amazon heeft het zelfs makkelijk gemaakt om persoonlijke documenten naar jouw Kindle te sturen. Dankzij de Send to Kindle app hoef je alleen maar met de rechtermuisknop op het gewenste (door Kindle ondersteunende) bestand te klikken. Vervolgens kun je kiezen voor Send to Kindle waarna het bestand direct in jouw bibliotheek belandt. De Send to Kindle app is te downloaden voor Windows en voor Apple Mac computers.

Bestanden versturen via e-mail

De tweede truc is door jouw Kindle een e-mail te sturen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar elke Kindle heeft een eigen mailadres. Het werkt als volgt:

  1. Open je e-mail en voeg het gewenste bestand (bijvoorbeeld een PDF of .mobi-bestand) in de bijlage toe.
  2. Type ‘CONVERT’ in de onderwerpregel.
  3. Nu rest alleen de e-mail van de ontvanger nog. Voer hier jouw Kindle mailadres in. Deze vind je onder Alle Instellingen > Je account > E-mailadres voor Versturen naar Kindle. Voer dit mailadres in en verzenden maar! Binnen één tot enkele minuten zul je het PDF-bestand in je bibliotheek vinden.