Niet-Amazon boeken lezen op jouw Kindle e-reader

Niet elk e-book is geschikt voor elk apparaat. Dit heeft te maken met het type bestandsformaat. Er bestaan verschillende ebookformaten waaronder ePub en PDF. Amazon hanteert een eigen formaat waardoor e-books die buiten de Kindle Store aangeschaft zijn, niet zomaar op de Kindle geopend kunnen worden. Kun je dan alleen de boeken van Amazon zelf lezen? Het antwoord is nee! In dit blog lees je wat voor soort bestanden je naast Amazon boeken op de Kindle kunt lezen.

awz bestanden

Dit ebookformaat wordt alleen gebruikt door Amazon en kan enkel op Kindle e-readers gelezen worden. Het is als het ware een aangepaste versie van het .mobi-bestand en kan met DRM worden beveiligd. DRM (Digital Rights Management) is een beveiliging die zorgt dat digitale boeken niet zomaar gekopieerd kunnen worden.

ePub bestanden

ePub staat voor electronic publication en is zo’n beetje de wereldstandaard voor ebookformaten. In principe kunnen vrijwel alle e-readers met dit bestandstype overweg, behalve Amazon. Dit betekent niet dat het onmogelijk is om je verzameling ePub e-books te lezen op jouw Kindle. Je kunt namelijk het ePub bestand omzetten naar iets wat door de Amazon Kindle wel geaccepteerd wordt. Hoe? Check het hier! Wel zo fijn als je pas veel later bent overgestapt naar een Kindle en je waardevolle collectie ePub boeken niet verloren wil laten gaan. 

PDF bestanden

Vooral vóór 2008 uitgegeven boeken zijn in PDF ebookformaat uitgegeven. Daarnaast zijn ook vele handleidingen, brochures en andere documenten in PDF formaat. De Kindle kan deze bestanden zonder problemen weergeven. Je hoeft dus niet aan de slag met online converters om jouw PDF-bestand te kunnen lezen. Houd wel in gedachten dat de Kindle e-reader het PDF-bestand exact zoals het origineel weergeeft. Op een klein scherm komen PDF´s wat minder goed uit de verf dan op een computerbeeldscherm. Tevens kun je de lettergrootte of uitlijning niet wijzigen zoals bij standaard Amazon e-books. Wil je wél de lay-out veranderen om de leesbaarheid van het PDF-bestand te verbeteren? In dit blog lees je hoe je dit voor elkaar krijgt.

.txt bestanden

Dit bestandsformaat kent geen opmaak. .txt-bestanden bevat slechts platte tekst zonder tussenkopjes, schuinschrift of dikgedrukte letters. In tegenstelling tot Microsoft Word kun je in een .txt-bestand geen afbeeldingen kwijt, enkel letters, leestekens en cijfers dus! Ondanks dat dit bestandstype niet erg aantrekkelijk is om te lezen op een e-reader, wordt een TXT-bestand wel ondersteund door een aantal Amazon Kindles, waaronder de Paperwhite, Kindle DX en Kindle 3G.