Review nieuwe Kindle Paperwhite

De nieuwste Kindle Paperwhite is naar eigen zeggen dunner en lichter dan zijn voorganger. Daarbij is deze ook nog waterproof. Dun en licht is de e-reader zeker. Met minder dan 200 gram kun je ‘m gemakkelijk voor een lange tijd in één hand houden tijdens het lezen. Of de Kindle Paperwhite daadwerkelijk waterdicht is, heb ik niet getest. Laten we ervan uit gaan dat Amazon dit wél uitvoerig heeft gedaan.

Kindle Paperwhite 2018

Aan de slag

Kindle Paperwhite wordt geleverd in een mooie verpakking inclusief kabel en bondige handleiding in diverse talen, waaronder in het Nederlands. In het totaalpakket mist een stekker. De meeste mensen zullen deze al wel in huis hebben, maar het is goed om te weten dat deze niet wordt meegeleverd. Ik kon de Kindle direct aanzetten en gebruiken. De batterij was voor 50% vol, waardoor het eigenlijk niet nodig was om deze eerst op te laden. Om echt aan de slag te kunnen, moet je het apparaat verbinden met het wifi-netwerk en de Kindle registreren bij je eigen Amazon-account. Dit is binnen 2 minuten gedaan.

Meer informatie over deze e-reader? Lees hier alles over Amazon Kindle Paperwhite

De Kindle app

Van Amazon ontving ik een SMS met een link om direct de Kindle app te downloaden. Deze heb je niet perse nodig, maar het is een handig extraatje. Bij het klikken op de link kreeg ik een foutmelding. Wil je de app op je smartphone hebben, dan moet je deze dus even handmatig opzoeken in de app store.

Gebruiksvriendelijkheid

De Kindle Paperwhite was de allereerste e-reader die ik in mijn handen heb gehad. Ik was dus niet bekend met de knoppen en functies. In het begin probeerde ik naar boven en onder te swipen, zoals op een smartphone. Al snel leerde ik dat je alleen naar links en rechts kunt swipen, óf aan de zijkanten op het scherm kunt tikken om een pagina om te slaan. Over het algemeen is de nieuwe Kindle Paperwhite heel gebruiksvriendelijk en werkt de navigatie aardig intuïtief. Typen gaat echter wel wat onwennig, dit komt door het brede scherm. Echter zul je de Kindle vooral gebruiken om te swipen en lezen. De typefunctie is niet erg van belang. Je kunt op elk moment de draadloze verbinding uitschakelen, bijvoorbeeld omdat je de e-reader in het vliegtuig wilt gebruiken. Via de instellingen kun je de vliegtuigmodus inschakelen.

Een prettige leeservaring

Wél erg belangrijk is het scherm van de Kindle Paperwhite. Deze is reflectievrij waardoor je zowel in het donker als in zonlicht elke letter kunt blijven lezen. Door bij een pagina van een boek aan de bovenzijde van het display te tikken, komen diverse instellingen tevoorschijn. Zo kun je de helderheid van het scherm, uitlijning, het lettertype en de lettergrootte naar wens aanpassen. Sluit je een boek af, dan start de Kindle dit boek altijd weer op bij de pagina waar je gebleven was. De nieuwe Kindle Paperwhite beschikt al met al eigenlijk over alle functies en technische eigenschappen die je voor een e-reader zou wensen voor een fijne leeservaring.

Wil je graag een e-reader aanschaffen, maar past de Kindle Paperwhite net niet binnen je budget? Amazon heeft ook een scherp geprijsde Kindle e-reader (vanaf €89,99) in het assortiment. Deze Kindle heeft met 4GB wel minder opslagcapaciteit dan de Paperwhite. Daarbij is de schermresolutie van 167 ppi ook wat lager dan bij die van de Kindle Paperwhite, welke een resolutie van 300 ppi heeft.

De batterijduur

Volgens Amazon gaat een volledig opgeladen accu van de Kindle wekenlang mee. Mits je deze niet urenlang achter elkaar gebruikt in combinatie met een hoog helderheidsniveau. Dat klinkt veelbelovend. Ikzelf heb de Kindle maximaal een halfuur per dag gebruikt en na twee weken is de accu nog niet leeg. Als je gewend bent om een smartphone elke dag aan de lader te plaatsen, is dit toch wel een verademing! Het fijne van de lange batterijduur is dat je écht overal een e-book kunt lezen, zonder rekening te houden met of er wel een stopcontact in de buurt is.

E-books downloaden

Vanaf de Kindle kun je in de zogeheten ‘’store’’ het aanbod boeken bekijken. Je kunt heel eenvoudig door verschillende categorieën browsen en je favoriete e-books opzoeken. Ook vanaf je smartphone stuur je met een enkele klik het gewenste e-book naar de Kindle. Dit wordt mogelijk gemaakt door de koppeling met je Amazon-account. Van elk boek kun je gratis fragmenten lezen om te zien of het boek iets voor je is. 

De nieuwe versus de oude Kindle Paperwhite

Waarin verschilt de nieuwe Kindle Paperwhite (2018) nu precies in vergelijking met de oude versie? Ik heb de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

 • Waterdicht:
  In de eerste plaats is de nieuwe Kindle Paperwhite waterdicht (IPX8). Dat betekent dat het apparaat bestand tegen onderdompeling in tot twee meter zoet water gedurende maximaal 60 minuten. De oude Paperwhite zou een val in bad of het zwembad niet overleven. 
 • Gewicht:
  De nieuwe Paperwhite is 8,2 mm dik en weegt tussen de 182-191 gram, waardoor het een slankere versie is van de oude Kindle Paperwhite uit 2015 (9,1 mm, 204 gram). Het lichtgewicht design maakt de nieuwe versie extra comfortabel. Je kunt de Kindle gemakkelijk voor een langere tijd met één hand vasthouden zonder last te krijgen van je arm.
 • Geheugen:
  Een van de grootste verschillen is wellicht de verdubbeling in capaciteit. De nieuwe Kindle Paperwhite beschikt over 8GB geheugen en is uitbreidbaar tot 32GB. Heb je niet voldoende aan de 4GB opslagcapaciteit van de Paperwhite 2015, dan is het zeker de moeite waard om de nieuwe Paperwhite e-reader aan te schaffen.
 • Bluetooth:
  Geheel nieuw is de bluetooth functie. Deze was nog niet beschikbaar op de oude Kindle Paperwhite. Dankzij de bluetooth kun je oordopjes of een speaker koppelen aan de Kindle om zo naar audioboeken te luisteren.

Enthousiast geraakt door deze review en wil je deze e-reader ook in huis hebben? De Kindle Paperwhite is te bestellen in Nederland via Amazon.

Koop nu bij Amazon